De Fontein

ANWB Verkeersplein voor De Fontein in Mijdrecht?

Basisschool De Fontein aan de Johan van Renessestraat in Mijdrecht is in de race voor een ANWB Verkeersplein.

Dit jaar organiseert de ANWB opnieuw de verkiezing ‘Een ANWB Verkeersplein voor een schoolplein’. Op een verkeersplein kunnen kinderen veilig oefenen met fietsen en meteen praktijkervaring opdoen. In de provincie Utrechts doen 19 basisscholen mee aan de verkiezing. Landelijk zijn dat er meer dan 300. Stemmen kan tot en met vrijdag 31 mei a.s. HIER.

Kinderen doen steeds minder ervaring op in het verkeer, omdat ze tegenwoordig vaak met de auto of bakfiets worden gebracht. Dit gaat ten koste van hun fietsvaardigheid en verkeersinzicht in het steeds drukker wordende verkeer. Goed oefenen is daarom extra belangrijk, dan worden kinderen zich bewust van de gevaren van het verkeer en kunnen zij sneller zelfstandig naar school fietsen. Op een ANWB Verkeersplein kunnen kinderen veilig oefenen met verschillende verkeerssituaties, zoals oversteken, scherpe bochten nemen met de fiets, het inhalen van andere verkeersdeelnemers en het veilig oprijden van een rotonde.

Bij een rondvraag onder scholen die al een ANWB Verkeersplein hebben, vertellen leerkrachten dat het verkeersplein een hele waardevolle aanvulling is op de theorie in de klas. Bijna 80% van de scholen gebruikt het verkeersplein iedere dag. Het past goed bij bewegend leren; door te doen blijven verkeersregels beter hangen bij een kind. Bij de helft van de scholen wordt het verkeersplein ook buiten schooltijd gebruikt door buurtkinderen.

Als argument voor deelname voert De Fontein aan het ‘verhogen van het verkeersbewustzijn bij onze leerlingen, door zowel theorie als praktijklessen. Een verkeersplein is daarom zeer welkom’. ‘Het biedt de mogelijkheid om spelenderwijs te leren, themalessen voor kleuters te integreren en theorielessen voor alle leeftijden praktisch te maken. Het verkeersplein heeft niet alleen voor de school, maar ook voor de buurt een meerwaarde en kan buiten schooltijd gebruikt worden’, aldus De Fontein.

In totaal zijn er dit jaar ruim 300 basisscholen in het hele land genomineerd voor een ANWB Verkeersplein. Per provincie wint één basisschool. De winnaars ontvangen bij de start van het komende schooljaar een ANWB Verkeersplein, een lespakket, een verkeerslicht en een ANWB-fietsje. De verkeerspleinen worden bekostigd door het ANWB Fonds. Hiermee wil de ANWB het verkeersinzicht van kinderen verbeteren.

Kijk voor alle genomineerde basisscholen en meer informatie op anwb.nl/wineenverkeersplein.

Foto: Google MapsAlgemeenDe Ronde VenenMijdrechtNieuwsbewegend lerenverkeersbewustzijn

Meer in dossier bewegend leren

Meer in dossier bewegend leren


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×