Utrecht zet in op groen en betrouwbaar openbaar vervoer

Het openbaar vervoer in de provincie Utrecht heeft in 2023 mooie stappen vooruit gezet. Dit blijkt uit de “Jaarrapportage 2023 Openbaar vervoer” van Provincie Utrecht. Hoewel er nog de nodige uitdagingen zijn, zoals personeelstekorten en uitgevallen ritten, kijkt de provincie optimistisch naar de toekomst.

In 2023 vielen veel ritten uit door een tekort aan buschauffeurs. Dit leidde tot een afgeschaalde dienstregeling, wat voor veel reizigers frustrerend was. Daarnaast zorgde de drukte op de wegen voor vertragingen. Toch blijven de provincie en vervoerders zoals Syntus Utrecht en Qbuzz zich inzetten om de dienstverlening te verbeteren​​.

Duurzaamheid en innovatie

Er zijn positieve ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. U-OV rijdt met 69 elektrische bussen en Syntus met 7. De provincie wil tegen 2028 een volledig emissieloze busvloot hebben. Ook is er een pilot gestart om oude busbatterijen te hergebruiken voor energieopslag. Dit draagt bij aan een circulaire economie en verlaagt de netwerkkosten​​.

Vanaf december 2022 rijden bussen in De Ronde Venen via nieuwe, versnelde routes. Dit zorgt voor extra ritten naar Uithoorn en Woerden. De versnelde lijnen worden vanaf december 2025 uitgevoerd als U-liner, een nieuwe hoogwaardige dienst​​.

Reizigerswaardering en toekomstplannen

Uit een enquête gehouden door de gemeente Utrecht in april en mei 2024 blijkt dat reizigers het openbaar vervoer goed waarderen. De bussen en trams kregen gemiddeld een 7,9 van de deelnemers, wat aantoont dat de verbeteringen worden gewaardeerd​​. Uit het onderzoek blijkt ook dat reizigers zich over het algemeen veilig voelen in de bussen en trams in Utrecht​​.

Vanaf 2025 gaan Transdev en Keolis onder de naam U-OV opereren. Deze nieuwe afspraken richten zich op groei en duurzaamheid. In 2024 wil de provincie de positieve ontwikkeling doorzetten en blijven werken aan betrouwbaarheid, duurzaamheid en veiligheid. Samen met vervoerders en gemeenten blijft Utrecht streven naar het beste openbaar vervoer voor alle inwoners en bezoekers​​.



Regiogemeente utrechtopenbaar vervoer provincie utrecht


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×