Bezuinigingen De Angstelborgh roept verzet op bij inwoners en politiek

Bezuinigingen De Angstelborgh roept verzet op in de politiek

Ondanks dat er gesproken wordt van een omvorming, ervaren veel betrokkenen de omvorming van de Angstelborgh naar een buurtkamer als een feitelijke sluiting. Vanaf januari 2025 verdwijnen de grote zaal, keuken en populaire activiteiten zoals biljarten en het Dementie Trefpunt, waardoor er alleen nog een kleine buurtkamer overblijft. Activiteiten zullen daar door bewoners en vrijwilligers zelf moeten worden georganiseerd.

PvdA/GroenLinks noemt de omvorming een “verarming van de sociale cohesie” en heeft scherpe vragen gesteld aan het college. Fractievoorzitter Pieter Kroon benadrukt dat de locatie juist nu, met de toenemende vergrijzing, van groot belang is voor de buurt: “De Angstelborgh is al ruim 45 jaar een belangrijke voorziening in Abcoude. Met de toenemende vergrijzing wordt deze voorziening in de toekomst alleen maar belangrijker. We begrijpen goed dat er scherpe keuzes gemaakt moeten worden met beperkte middelen, maar PvdA/GroenLinks vindt bezuinigen op voorzieningen geen goede keuze. We hopen dat het college dat met ons eens is.” De partij wil daarnaast weten waarom de raad pas in oktober over de omvorming werd geïnformeerd, terwijl besparingen al in juli werden aangekondigd​​​.

Wethouder Cees van Uden gaf tijdens de recente gemeenteraadsvergadering aan dat het college volledig achter de omvorming staat. Volgens hem waren de bezuinigingen al in de zomer bekend en biedt de buurtkamer een passende oplossing, omdat “de inwoners van Abcoude zelf over voldoende financiële middelen beschikken om een dergelijke plek op eigen kosten te ondersteunen.”

Ook de Seniorenpartij uit stevige kritiek. De partij wijst erop dat juist ouderen hun vaste ontmoetingsplek verliezen, een voorziening die volgens hen niet zomaar kan worden vervangen. Ze vragen zich af waarom er bezuinigd wordt op een voorziening in een wijk met veel sociale huurwoningen en stellen dat “de raad is overvallen door de sluiting van Dienstencentrum de Angstelborgh per 1 januari 2025.”

Tympaan de Baat heeft als mogelijke oplossing geopperd dat vrijwilligers zelf een stichting oprichten om activiteiten voort te zetten, maar de Seniorenpartij uit zorgen over de haalbaarheid hiervan: er is tijd en inzet nodig om een stichting op te zetten en die tijd is er nu niet meer​.

Op 28 oktober organiseert Tympaan de Baat een bijeenkomst in De Angstelborgh om inwoners te informeren over de geplande veranderingen en vragen te beantwoorden.



AbcoudeGemeenteangstelborgh abcoudebezuinigingen


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×