HANDBIKER TIM DE VRIES: "BRONZEN MEDAILLE CADEAU VOOR GEZIN"

Tokio/Vinkeveen - Handbiker Tim de Vries uit Vinkeveen heeft brons veroverd op de Paralympische Spelen van Tokio op de wegwedstrijd in de klasse H5. Landgenoot Mitch Valize won goud.

Olympisch debutant Valize bleef in een spannende sprint de Fransman Loïc Vergnaud net voor. "Het kwam uit mijn tenen", vertelde Valize na afloop. "Ik heb het heel spannend gemaakt. Het is super om het zo af te sluiten met goud. Echt ongelooflijk. En dat Tim dan ook nog brons pakt en we met zijn tweeën op het podium staan is helemaal onbeschrijflijk."

Na afloop reageerde de Vinkevener emotioneel op zijn winst. "Deze medaille is heel veel waard. Vooral omdat ik m'n gezin zoveel weken heb moeten missen. Ik ben blij dat ik ze nu dit cadeau heb gegeven. Ik mag nu een beetje vakantie nemen", zei hij tegen de NOS.

Tijdens de wedstrijd realiseerde De Vries zich al dat een gouden medaille er niet in zat. "Mitch zat net achter me, dus ik zei: 'rijd naar hem toe en als het kan ga ik voor zilver'. Ik kon hem gewoon niet bijhouden, hij ging zo hard en ik had alles gegeven. Toen keek ik achter me en ik zag niks, dus toen dacht ik: ik heb gewoon brons. Ik heb nog wel alles gegeven om bij te komen, want ik dacht: als die Fransman instort, heb ik alsnog zilver. Maar ik ben hier zo blij mee." 

Eerder had De Vries minder succes: hij eindigde op de 24 kilometer individuele tijdrit als vijfde. "Iedereen zei toen al dat ik een wegwedstrijdrijder ben. Dat kan ik nu wel beamen. Dit geeft wel een stukje motivatie om er volgend jaar weer een klapje bovenop te gooien."

Bij het paralympisch wielrennen is er sprake van vijf klassen: H1 is de zwaarste categorie (hoge dwarslaesie) en H5 de lichtste (bijvoorbeeld beenamputatie).

Bron: RTV Utrecht Foto: Screenshot NOS-reportage


advertentie