KOU UIT DE LUCHT BIJ ENERGIEREGIO U16

Regio - De lucht tussen de wethouders uit energieregio U16 lijkt te zijn geklaard. Dat is volgens de samenwerkende gemeenten, waaronder De Ronde Venen, de conclusie uit de gesprekken die de afgelopen weken zijn gevoerd met bemiddelaar oud-burgemeester Wouter de Jong over nieuwe windmolens en zonnevelden.

Maar hoe het conflict tussen de bestuurders opgelost wordt is niet duidelijk. Ook een woordvoerder wil daar niet meer over loslaten, schrijft RTV Utrecht op haar website. In een verklaring wordt alleen concreet gesproken van vertrouwen om de samenwerking door te zetten. 

Dat er duurzame energie moet worden opgewekt, daar is iedereen het wel over eens. Maar wáár bijvoorbeeld windmolens moeten komen, is een heikel punt. Onderling was er onenigheid, maar nu lijkt er een middenweg te zijn gevonden.

De ambitie om voor 1,8 terra wattuur (TWh) aan duurzame energie op te wekken zou niet ter discussie staan. Eerder wilde wethouder Rob Jorg, die als voorzitter optreedt namens de U16, dit niet bevestigen. "Wat we uiteindelijk in gaan sturen als finaal bod daar is Wouter de Jong nu mee bezig", zei hij gedurende de gesprekken.

Wel blijft onduidelijk welk probleem er dan nu is opgelost. Volgens Harmen Binnema, docent bestuur en beleid aan de Universiteit Utrecht, kan het niet anders dan dat men elkaar tegemoet is gekomen.

Volgens Binnema is het ook in ieders belang dat gemeenten de eerder uitgesproken ambitie, 1,8 TWh, hoog houden. "Als je echt met een bod komt dat veel lager is dan waarvoor je als regio aan de lat staat, dan heb je wel een probleem met de provincie of het Rijk", aldus de UU-docent.

"Dan zul je als regio ook wel je knopen tellen: liever zelf nog een beetje aan het stuur zitten, wat knarsetandend hier en daar, maar dan toch een aantal moeilijke keuzes maken in plaats van dat ze je van bovenaf worden opgelegd."

Nu de opdracht van Wouter de Jong is voltooid worden de plannen voor nieuwe windmolens en zonnevelden de komende maanden verder uitgewerkt. Toch blijft deze interventie van de bemiddelaar een smetje op het proces, aldus Binnema. "Dat is toch een beetje het teken van - onkunde wil ik het niet noemen - een teleurstelling dat iemand van buiten heeft moeten komen."

Bron: RTV Utrecht


advertentie