SYNTUS MAG TWEE JAAR LANGER BLIJVEN RIJDEN

Regio - De provincie Utrecht heeft de OV-concessie van zowel Syntus Utrecht als van U-OV opnieuw met twee jaar verlengd. De concessies zouden eigenlijk aflopen in 2023, maar door de coronacrisis en alle onzekerheden die dit met zich meebracht, heeft de provincie extra tijd nodig voor een goede voorbereiding van de nieuwe OV-concessieperiode.

Volgens een woordvoer van de provincie houdt 'houdt de Utrechtse reiziger de komende jaren goed openbaar vervoer.'

De provincie heeft met Syntus Utrecht en U-OV afspraken gemaakt over de verlenging. Ondertussen is de provincie druk bezig met de voorbereiding van de aanbesteding van de nieuwe concessieperiode die loopt van 2025 tot 2035.

De coronacrisis heeft het openbaar vervoer hard geraakt. Het aantal reizigers is fors gedaald vanaf het begin van de coronaepidemie in maart 2020 en is bovendien veel onvoorspelbaarder geworden dan voor corona. Het aantal reizigers is dit jaar, nadat de coronabeperkingen opgeheven waren, weliswaar weer gegroeid, maar zit momenteel op niet meer dan circa 80%  van de reizigers uit 2019.

Vanwege de grote onzekerheden in aantallen reizigers en daarmee ook de onvoorspelbaarheid voor de financiën voor het OV, werd in het voorjaar van 2021 al besloten om de concessies als noodmaatregel met twee jaar te verlengen.

Foto: provincie Utrecht


advertentie