Wat is de beste manier om afval te scheiden? in de ronde venen zijn ze het nog niet eens

Afval scheiden. Voor veel gemeenten is het een hoofdpijndossier. De Ronde Venen koos twee jaar geleden voor een systeem – waarbij inwoners hun restafval per leging moeten betalen. Maar daar ziet het nieuwe college nu van af. Inwoners krijgen nu de keuze tussen een grote of kleine container voor hun restval. Nog niet iedereen is enthousiast.

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen vorig jaar nam Ronde Venen Belang het standpunt al in: “onverstandige en dure afvalplannen in de afvalbak”. Daarmee doelde de politieke partij op de invoering van Diftar, waarbij de inwoner uiteindelijk per leging zou gaan betalen. Dit plan werd twee jaar geleden door het vorige college ingediend.

Wethouder Maarten van der Greft (Ronde Venen Belang) maakt die belofte nu waar: in het nieuwe afvalbeleid gaat de inwoner niet per leging of kilo betalen. De keuze ligt nu in een kleine of grote restafvalcontainer. Een kleine container is goedkoper, maar hoeveel het precies scheelt kan de gemeente nog niet zeggen. Het college noemt het nieuwe afvalbeleid “eenvoudiger en eerlijker”. Maar daar heeft oppositiepartij PvdA / GroenLinks zo haar vraagtekens bij.

Wat levert het op?

Pieter Kroon staat voor het afvalbrengstation in Abcoude. Zo goed mogelijk recyclen, daar gaat het de fractievoorzitter van Pvda/GroenLinks om. Hij was groot voorstander van het invoeren van Difar, waarbij inwoners korting krijgen als ze hun restbak minder vaak aan de weg zetten. Kroon: “Dat plan hebben we helemaal laten onderzoeken. Wat bleek: het scheidingspercentage gaat omhoog, het aantal kilo’s restafval omlaag, en het bespaart zo’n 400.000 euro’s per jaar”

Met dit nieuwe afvalplan is Kroon minder blij. Hij vindt het voorstel niet goed onderbouwd. “Wat is het effect op het aantal kilo’s restafval, het scheidingspercentage of de kosten? Daarvan zegt het college: dat weten we niet, dat kunnen we niet zeggen. Dat vind ik heel raar als het voorheen mogelijk was het op de komma te berekenen.”

Wethouder Van der Greft laten weten dat zo’n onderzoek er ook niet gaat komen. Hij voegt daaraan toe dat in het vorige onderzoek niet de negatieve effecten van Diftar waren meegenomen: namelijk vervuild afval. “Veel containers worden afgekeurd”, zegt Van der Greft. “Op papier lijkt het mooi, maar in de praktijk zien we dat het niet werkt.”

Bij de consument

“Kijken… voelen..” Martijn Horstman uit Vinkeveen heeft een leeg zakje nootjes in zijn hand. “Het ziet er uit als plastic, het voelt als plastic.. Nee, hier staat het: restafval.” Goed afval scheiden is nog een heel karwei, vindt hij. “Papier, plastic, metaal, groen, rest.. zo meteen ook nog blikjes erbij. Die drang om het scheiden maar bij de consument neer te leggen vind ik een beetje te veel.”

Hij is dan ook niet blij met het nieuwe afvalplan. Hij zou liever zien dat De Ronde Venen aan nascheiding gaat doen, zoals in andere gemeenten. “Als je dan merkt wat voor scheidingsdrang we hier hebben – soms rijden er in een week wel vier verschillende vrachtwagens door je straat om het afval op te halen.”

Wethouder van der Greft laat weten dat nascheiding op dit moment geen optie is. “In plattelandsgemeentes is het nog niet voordeliger in vergelijking met steden”, legt hij uit. “Er wordt hier al best goed gescheiden. Dan heeft het geen voordeel om over te stappen naar nascheiding.” Wel houdt hij de ontwikkelingen goed in de gaten. “Als de robot het straks beter kan dan gaan we weer evalueren.”

Zakjes hondenpoep

Martijn maakt zich nog meer zorgen: Hij merkt dat er regelmatig afval in zijn bak wordt gegooid. Gisteren hoorde hij de bak weer klepperen. “Dan weet je, er wordt weer afval bij mij gedumpt. Dat is dan ook niet gescheiden. Ik vind regelmatig zakjes hondenpoep in mijn restcontainer.” Hij is bang dat dit nieuwe plan afvaldumpen nog meer in de hand werkt.

“Als mensen niet veel geld hebben denk ik dat ze voor een kleine bak kiezen. Dan zijn ze altijd goedkoper uit. En die zak die dan te veel is? Tja.. die gaat dan bij de buurman in de bak.” Martijn is zelfs al op zoek naar een slot voor op zijn kliko. “Dat is nog een aardig klusje”, vertelt hij. “Een hangslot past niet, een ketting heeft te veel speling. Ik ben er nog niet uit.”

Wethouder van der Greft reageert dat afvaldumpen bij het vorige plan een groter risico was. “Er blijft altijd een risico. Maar dit het beste, eerlijkste en eenvoudigste systeem dat er is.” Vanavond wordt het voorstel verder besproken tijdens een commissievergadering. Op 6 oktober stemt de gemeenteraad.



Nieuwsafvalafvalbeleiddiftargemeenteraadpvda/gl de ronde venenronde venen belang


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×