9 jaar wachten op sociale huurwoning de ronde venen

De Ronde Venen – Mensen die in De Ronde Venen een sociale huurwoning willen, moeten daar gemiddeld 9 jaar op wachten, blijkt uit onderzoek van de NOS. Dit is de tijd vanaf het moment dat iemand zich inschrijft tot het moment dat deze een woning heeft gevonden. De tijd waarin iemand actief aan het zoeken is naar een sociale huurwoning is korter: gemiddeld 3 jaar en 5 maanden.

Ten opzichte van de omringende gemeenten, valt de wachttijd in De Ronde Venen nog mee. Plaatsen als Diemen (ruim 18 jaar), Ouder-Amstel (bijna 17 jaar), Amstelveen (bijna 17 jaar), Aalsmeer (bijna 14 jaar), Amsterdam (bijna 14 jaar), Uithoorn (ruim 13 jaar), Stichtse Vecht (ruim 11 jaar) en Woerden (10 jaar) kennen langere wachttijden volgens het NOS-onderzoek. Positieve uitschieter is de gemeente Nieuwkoop die een wachttijd van ‘slechts’ 5 jaar kent.

Uit het onderzoek van de NOS blijkt dat er in 2020 zo’n 18.500 woningen waren in De Ronde Venen. Daarvan waren er 4.405 van een woningcoporatie als GroenWest en werden er bijna 1.900 woningen in de vrije sector verhuurd. De Ronde Venen zit daarmee onder het landelijk gemiddelde. Waar in Nederland gemiddeld zo’n 29% van de woningen in bezit is van woningcorporaties, is dat in De Ronde Venen bijna 24%.

In de periode 2015 tot en met 2020 is het aantal sociale huurwoningen in de gemeente per saldo gestegen met 63 tot de eerder genoemde 4.405. Volgens de NOS zijn in deze periode 93 sociale huurwoningen toegevoegd aan de voorraad, terwijl er 60 sociale huurwoningen zijn verkocht, samengevoegd, dan wel gesloopt.

Om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning mag een kandidaat-huurder niet te veel verdienen én moet deze zich inschrijven bij een woningcorporatie in de buurt. Hoe langer men staat ingeschreven, hoe hoger de plek op de wachtlijst. Veel mensen schrijven zich daarom uit voorzorg in, zodat ze meer kans maken als ze daadwerkelijk op zoek zijn. 

Nederland heeft een groot tekort aan sociale huurwoningen. Dat is vooral in de Randstad te merken. Daar duurt het gemiddeld het langst voor men een woning vindt. Maar het probleem breidt zich volgens de NOS uit, van Harlingen tot Enkhuizen en van Apeldoorn tot Helmond.

Gemeente De Ronde Venen wil in de komende jaren zo’n 4.800 woningen bouwen. Hiervan is een deel bestemd voor sociale (huur)woningen. Of deze plannen doorgaan is afhankelijk van de provincie Utrecht.

Bron: NOSAbcoudeBaambruggeEconomieGemeenteMijdrechtNieuwsVinkeveenWaverveenWilnisgemeente de ronde venengroenwestrtv ronde venensociale huurwoningensociale woningbouwsociale woningenvolkshuisvestingwachttijd


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×