35% belastingverhoging door chaos bij Waterschap

Regio – De financiële chaos van de afgelopen jaren bij Waterschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV) leidt tot een belastingverhoging van ongeveer 35 procent, meldt de NOS op haar website.

Huishoudens in een huurhuis met twee of meer bewoners gaan, als de plannen doorgaan, volgend jaar ongeveer € 440 aan waterschapsbelasting betalen, tegen € 323 dit jaar, meldt de Amsterdamse omroep AT5. Een huishouden in een koophuis betaalt volgend jaar meer dan € 500. Wie alleen in een huurhuis woont gaat € 270 betalen, € 70 meer dan dit jaar.

AGV, met 540.000 aansluitingen, is verantwoordelijk voor alle dijken en de waterkwaliteit in Amsterdam en wijde omgeving, waaronder in De Ronde Venen. De waterschapsbelasting is de enige inkomstenbron voor AGV. Het probleem is dat Waternet, de overkoepelende organisatie die de belasting moet innen, al jaren kampt met ict-problemen.

Zo bleek in april 2022 dat honderdduizenden facturen met een vertraging van meer dan een half jaar waren verstuurd. Waternet was toen al onder verscherpt toezicht gesteld van de Inspectie Leefomgeving en Transport, omdat de organisatie zowel op bestuurlijk- als organisatorisch niveau onvoldoende grip zou hebben op zijn eigen internetveiligheid.

In augustus 2022 bleek dat Waternet bij ruim 25.000 Amsterdammers te veel geld had afgeschreven. En begin dit jaar kwam juist naar voren dat Waternet nog voor € 273 miljoen aan achterstallige belastingen moest innen. Een maand later vertrok algemeen directeur Annelore Roelofs onverwacht. Zij had nog geen elf maanden leiding gegeven.

Door de problemen noemt AGV de verhoging van de waterschapsbelasting nu onvermijdelijk. “We begrijpen dat dit slecht nieuws is voor alle inwoners en bedrijven in ons gebied”, reageert Simon Deurloo namens het dagelijks bestuur van AGV. “Het eerlijke verhaal is dat de tarieven tot nu toe te laag waren en dat er daardoor te krap begroot is. De reserves zijn bijna uitgeput. De verhoging is noodzakelijk om hier veilig te kunnen blijven wonen, met voldoende (schoon) water.”

De voorgenomen belastingverhoging staat in de nieuwe begroting, die dit najaar nog moet worden goedgekeurd door het algemeen bestuur van AGV.

Op de foto: het hoofdkantoor van AGV in Amsterdam

Bron: NOS Foto: Google MapsAbcoudeBaambruggeEconomieGemeenteMijdrechtNieuwsVinkeveenWaverveenWilnisagvde ronde venengemeente de ronde venenrtv ronde venenwaternetwaterschap amstel gooi en vecht


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×