'actie voor verduurzamen woning weer groot succes'

De Ronde Venen – De advies- en inkoopactie voor energiebesparende maatregelen voor huiseigenaren is volgens de gemeente De Ronde Venen weer een groot succes.

In november startte gemeente De Ronde Venen weer met een grootschalige advies- en inkoopactie voor energiebesparende maatregelen. Deze actie maakt het voor woningeigenaren mogelijk voor een scherpe prijs zonnepanelen of een hybride warmtepomp te kopen, maar ook om de cv-installatie te optimaliseren of vloerisolatie, spouwmuurisolatie en isolatieglas te plaatsen. Woningeigenaren konden daardoor direct de energierekening verlagen. Door de aankoop te bundelen, kopen bewoners samen de energiebesparende maatregelen bij betrouwbare installateurs in tegen een scherpere prijs.

Ruim 1.100 inwoners schreven zich dit jaar in voor de actie en meldden zich aan op www.winstuitjewoning.nl/derondevenen. Deze actie loopt nog tot 1 februari 2022.

Dit jaar ontvingen 390 woningeigenaren offertes voor zonnepanelen. Zonnepanelen zijn populair omdat de prijzen hiervan in de afgelopen jaren sterk zijn gedaald. Een compleet geïnstalleerd en werkend zonne-energiesysteem met 10 zonnepanelen begint al bij € 3.000. Een groot extra voordeel is dat woningeigenaren de btw op de aankoop terugkrijgen van de Belastingdienst. Dat scheelt bijna 21% op de prijs. Deelnemers van de inkoopactie verdienen de zonnepanelen in 6 tot 8 jaar terug. Na die tijd hebben zij nog ruim 20 jaar voordeel van gratis groene stroom van eigen dak.

Eigenaren van huizen die 2 – of meer – isolatiemaatregelen laten uitvoeren ontvangen gemiddeld 30% subsidie. Deze subsidie is beschikbaar voor spouwmuurisolatie, vloerisolatie, hybride warmtepomp en HR++ glas. Het is niet mogelijk zonnepanelen te plaatsen met deze subsidie. 

Voor deelnemers van de inkoopactie wordt de complete subsidieaanvraag uit handen genomen. Meer informatie over de subsidieregeling staat op www.winstuitjewoning.nl/subsidie. Al 435 woningeigenaren ontvingen onafhankelijk advies aan huis. Tijdens de inspectie wordt in de spouwmuur en in de kruipruimte onderzocht welke isolatiemaatregelen mogelijk zijn. Hierna ontvangen de eigenaren een offerte op maat met de mogelijkheden. De advieswerkzaamheden worden veilig uitgevoerd volgens de regels van het RIVM. Overleg vindt plaats buiten de woning en op 1,5 meter afstand. Het plaatsen van zonnepanelen en spouwmuurisolatie wordt gedaan vanaf de buitenkant van de woning. Vloerisolatie wordt vanuit de kruipruimte aangebracht.

Woningeigenaren met enkel glas of oud dubbel glas plaatsen via de inkoopactie ook voordelig HR++glas. Dit glas vermindert tocht van de ramen en verlaagt de energierekening. Het vervangen van enkelglas voor HR++ glas in een hoekwoning kost gemiddeld € 3.500. Dit levert ook direct een besparing op van ongeveer € 350 per jaar. Door digitaal de glasmaten aan te leveren ontvangen geïnteresseerden een offerte op maat. Een huisbezoek is hiervoor niet nodig. Kozijnen vervangen, inclusief glas, is ook mogelijk via de inkoopactie.

Spouwmuurisolatie geeft een huis een dikke warme jas. De woning houdt de warmte beter vast en de muren geven binnen minder kou af waardoor het minder tocht. Spouwmuurisolatie levert veel op en kost relatief weinig. De muren van een tussenwoning zijn vaak al voor € 900 volledig geïsoleerd. Spouwmuurisolatie in een tussenwoning bespaart gemiddeld € 300 per jaar. Gemiddeld verdienen deelnemers aan de gezamenlijke inkoopactie spouwmuurisolatie binnen 4 jaar terug.

Met vloerisolatie besparen eigen huisbezitters energie en wordt de woning comfortabeler. Omdat de vloer warmer is, hebben bewoners minder last van koude voeten en tocht. Ook voorkomt vloerisolatie vochtproblemen en muffe lucht vanuit de kruipruimte van het huis. Vloerisolatie kost gemiddeld tussen de € 1.900 en € 2.300. De besparing bedraagt gemiddeld  tussen de € 125 en € 200 per jaar.

Aanmelden voor deelname kan tot en met 1 februari 2022 via www.winstuitjewoning.nl/derondevenen.

Gemeente De Ronde Venen helpt met deze actie woningeigenaren de energielasten te verlagen én de CO2-uitstoot in de gemeente terug te dringen. Neem voor vragen over de advies- en inkoopactie contact op met de helpdesk van Winst uit je Woning. Dat kan op werkdagen van 09:00 tot 17:00 uur op telefoonnummer 023 583 69 36.

Blijf op de hoogte van het laatste duurzame nieuws van de gemeente en meld u aan voor de nieuwsbrief op www.derondevenen.nl/duurzaam.AbcoudeBaambruggeEconomieGemeenteMijdrechtNieuwsVinkeveenWaverveenWilnisenergiebesparende maatregelenenergiebesparinggemeente de ronde venenhr ++ glasmilieumilieudoelstellingenrtv ronde venenspouwmuurisolatievloerisolatiewinst uit je woningzonnepanelen


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×