Meer woningen voor senioren of starters? dit zijn de plannen van het cda en de seniorenpartij

Wethouder Wonen Rein Kroon staat op voetbalveld zes van sportvereniging Argon uit Mijdrecht. Op de grond van drie voetbalvelden worden waarschijnlijk zo’n 100 tot 150 nieuwe woningen gebouwd. Dit plan past niet alleen goed bij zijn wethoudersfunctie, zegt Kroon, maar ook bij de doelen van het CDA. “Doorbouwen aan De Ronde Venen” is niet voor niets de slogan van het CDA deze gemeenteraadsverkiezingen. In De Ronde Venen is een groot woningtekort. Niet alleen het CDA, maar elke lokale politieke partij heeft dit onderwerp dan ook hoog op de agenda staan.

“Wij bouwen echt voor de kleine portemonnee”, vertelt de CDA-lijsttrekker. “Daarin onderscheiden wij ons. Wij willen bij elk bouwproject 30 procent sociale huur, en 30 procent betaalbare koop.” De sociale huurwoningen zijn voor mensen met een jaarinkomen tot 33.000 euro. De betaalbare koopwoningen zijn woningen tot 350.000 euro. “Dat is echt een stap meer dan wat er nu is. Gewoon omdat we zien dat die eigen jongeren nog steeds niet genoeg aan bod komen voor een woning.”

Waar moeten de senioren heen?

Seniorenpartij-lijsttrekker Marja Becker vindt dat de focus van het bouwen niet bij de jongeren moet liggen, maar juist bij de senioren. “Er is een enorme vergrijzing gaande. Meer dan de helft van onze inwoners is 50 jaar en ouder. Wij hameren al jaren op seniorenwoningen maar er komt van de plannen niet veel terecht. ”

Dat niet alleen ouderen op zoek zijn naar een woning begrijpt Becker. “Overal is woningnood en natuurlijk hebben starters ook woningen nodig. Maar er is jarenlang gebouwd voor starters en gezinnen. En niet voor senioren.”

Volgens Becker valt er veel winst te behalen met het bouwen van seniorenwoningen. “Senioren krijgen nu min of meer de schuld van de stagnatie op de woningmarkt omdat ze in hun grote huizen blijven wonen. Dat is onzin. Senioren willen best verhuizen maar geschikte seniorenwoningen zijn er niet.” Bouwen voor senioren zorgt voor een goede doorstroom, zegt Becker: “Er is uitgerekend dat er zeven verhuizingen plaatsvinden als er één oudere verhuist naar een andere woning. Zo komen er ook woningen vrij voor gezinnen en starters.”

Eenzame ouderen

Één van de projecten waar de Seniorenpartij zich hard voor heeft gemaakt is het Thuishuis. “Dat is een beetje een studentenhuis voor eenzame ouderen”, legt Becker uit. De ouderen wonen in een eigen appartementje met een gezamenlijke woonkamer en keuken waar ze samen kunnen koken en leven. “Het is de bedoeling dat ze veel samendoen om de eenzaamheid tegen te gaan”, vertelt Becker uit vanaf de Graaf van Solmsstraat in Mijdrecht. “Een prachtig plan, vooral hier.”

Ze kijkt naar de oude, vervallen huisjes achter haar. Dit was de perfecte locatie geweest voor het Thuishuis, zegt ze. Vlakbij het winkelcentrum in Mijdrecht. Helaas liep het plan stuk op de financiën. De vereniging wilde een te hoge prijs voor de grond. “Een gemiste kans”, zegt Becker. Als het aan haar had gelegen had ze er alles aan willen doen tóch op deze plek het Thuishuis te kunnen bouwen.

Volgens Rein Kroon, die als wethouder Wonen betrokken was bij de onderhandelingen, was de prijs die gevraagd werd simpelweg te hoog. “Als we anderhalf miljoen hadden neergelegd had het gekund”, zegt hij. “De vraag is of dat in verhouding staat tegen acht, negen woningen.. ik weet niet of de inwoner daar gelukkig van wordt. Want ik bouw voor iedereen.” Dat geld investeert hij dan liever ergens anders. “Zoals knarrenhofjes hier op deze locatie”, zegt hij vanaf het voetbalveld bij Argon.

Jonge gasten uit Amsterdam

Het CDA wil de eigen inwoner voorrang geven bij nieuwe woningen. Hoe doe je dat? “Dat is heel lastig qua wetgeving,” zegt Kroon, “maar als wethouder kleur ik graag tegen het randje aan.” Dat doet hij door de informatie over nieuwe woningen niet overal online te verspreiden en de inschrijving op een gek tijdstip te zetten. “Zodat niet heel Amsterdam hier op zaterdagavond om 22.05 uur met z’n inschrijfformulier staat.”

Zo zal het ook gaan bij de 50 starterswoningen van de Twistvliedlocatie, zegt de wethouder. “Zodra mensen zich kunnen inschrijven maken we dat bekend via de fysieke lokale krant hier.” Zo hoopt hij als eerste de eigen inwoners te bereiken. “Want ik bouw niet voor jonge gasten uit Amsterdam, ik bouw voor jonge gasten uit onze gemeente.”

Het CDA wil specifiek meer bouwen voor starters. Seniorenwoningen zijn ook belangrijk, beaamt Kroon, maar volgens hem zijn er voor ouderen meer opties. “Er zijn veel mensen die niet vier ton op tafel kunnen leggen om een huis te kopen. De meeste senioren hebben een koopwoning. Zij kunnen makkelijker een groter bedrag op tafel leggen dan een starter.”

Daar is de lijsttrekker van de Seniorenpartij het niet mee eens. “Je kan wel een groot bedrag krijgen voor je huis, maar dan moet je ook wat terug kunnen kopen. Ten eerste zijn die seniorenwoningen er  niet. En ten tweede moet je enorm veel geld meenemen en je kan als oudere ook geen hypotheek meer afsluiten. Dus het is één groot probleem.”

Jaloerse buurgemeenten

Er moet dus nog veel gebouwd worden in de gemeente. Al een paar jaar roept de wethouder dat er 4800 nieuwe woningen gaan komen voor 2040. Maar waar? Daar wil Kroon weinig over kwijt:  “We gaan die informatie niet meer onnodig verspreiden, om te voorkomen dat ik straks met dure ontwikkelaars aan tafel moet zitten.”

Ook Becker van de Seniorenpartij zou graag willen weten waar al die woningen moeten komen. “Het zou prachtig zijn als 4800 woningen lukt, maar een realistisch getal lijkt het ons niet.” De partij wil bij de toekomstige bouwplannen dat er ook structureel gebouwd wordt voor ouderen. “Je hebt nu 30 procent sociale huur, wij willen ook een percentage voor senioren.”

Wat dat percentage moet worden is nog niet duidelijk. De partij blijft de komende jaren in elk geval hameren op meer woningen voor senioren. “Voor elke oudere moet ergens een plekje zijn.”

[prepr_photo 655f8b94-803b-4986-a37e-5de3f63a7eb9]

Voor het CDA staat het doel van 4800 woningen ook dit jaar op het verkiezingsprogramma. Hoeveel van die woningen zijn er de afgelopen vier jaar eigenlijk gerealiseerd? Dat is lastig te zeggen volgens Kroon. “Het zijn weerbarstige bouwprojecten die veel tijd kosten.” Wel doet de gemeente het erg goed, zegt hij.

“We zitten aan de top in de provincie Utrecht. Ik word wel eens gebeld door jaloerse gemeenten die zich afvragen hoe we dat doen.” Hij is trots op de bouwprojecten die de afgelopen jaren gelukt zijn, en kijkt uit naar nieuwe projecten. “Wij hebben met de hele gemeenteraad ‘wonen’ echt op de kaart gezet. Samen knokken we voor onze inwoners.”AbcoudeBaambruggeGemeenteMijdrechtNieuwsVinkeveenWaverveenWilnis4800 woningenbetaalbare woningencdacda ronde venengemeenteraadsverkiezingengemeenteraadsverkiezingen 2022huurwoningmarja beckerrein kroonrode contourenseniorenpartijseniorenpartij ronde venensociale woningbouwwethouder wonenwoningbouwwoningen voor senioren

Meer in dossier 4800 woningen

Meer in dossier 4800 woningen


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×