Cu-sgp: extra rijksvergoeding naar de inwoners

De Ronde Venen – De fractie ChristenUnie-SGP (CU-SGP) wil de inwoners een eenmalige korting op de Onroerende Zaakbelasting (OZB) geven en ze wil de korting op de OZB voor ondernemers langzamer afbouwen.

Bij de behandeling van de kadernota afgelopen voorjaar deed de CU-SGP al voorstellen om de OZB in 2023 niet te verhogen. Daarvoor was echter geen meerderheid in de gemeenteraad te vinden. Tijdens de behandeling van de begroting 2023 op donderdag 3 november a.s. komt de fractie opnieuw met soortgelijke voorstellen.

Iedereen heeft het de afgelopen tijd gemerkt: het leven is in een paar maanden fors duurder geworden. Niet alleen de energietarieven zijn fors gestegen, maar (deels daardoor) ook veel andere prijzen zijn flink opgelopen. Steeds meer mensen hebben moeite om aan het eind van de maand nog uit te komen en moeten spaarpotten aanspreken.

In het voorjaar zag de CU-SGP-fractie al aankomen, dat de gemeente de komende jaren fors hogere rijksbijdragen zal ontvangen dan eerder werd verwacht. Dat was voor de fractie aanleiding om bij de behandeling van de kadernota al voorstellen te doen om de gemeentelijke kosten voor de inwoners te matigen. Daar bovenop kwam in september de mededeling dat ook over 2022 nog een extra rijksbijdrage van ongeveer anderhalf miljoen euro naar de gemeente komt.

CU-SGP begrijpt dat de gemeente de komende jaren nog voor flinke investeringen staat. Toch wil ze dit extra voordeel teruggeven aan de inwoners en de ondernemers. “En dat kan iedereen in een tijd van oplopende inflatie goed gebruiken” aldus fractievoorzitter Wim Stam.  De voorstellen van CU-SGP tasten volgens de fractie de begroting voor 2023 of later niet aan. Het investeringsprogramma komt dus niet in gevaar.

De fractie gaat nu via amendementen voorstellen om alle inwoners op de OZB-aanslag van 2023 een eenmalige korting te geven. Daardoor profiteren ook huurders van dit voordeel. Daarnaast stelt CU-SGP voor de korting op de OZB voor ondernemers die dit jaar zou vervallen, de komende twee jaar geleidelijk af te bouwen.

Inmiddels hebben coalitiepartijen VVD en RVB, samen met oppositiepartijen CDA en LEF, een vergelijkbaar voorstel voor de ondernemers ingediend, maar dat gaat, volgens CU-SGP, minder ver dan haar eigen voorstel.

“Je kunt je dus afvragen wie nu echt de ondernemerspartij is” stelt Stam, “net zoals in 2019, toen de OZB voor ondernemers extra verhoogd werd, en de voorstellen van de CU-SGP voor matiging van die stijging, het beste uitpakten voor de ondernemers”. En hoewel het misschien om relatief kleine bedragen gaat, geldt ook hier ‘alle kleine beetjes helpen’ en laten we als CU-SGP zo ook zien dat we de inwoners en ondernemers zoveel mogelijk willen ondersteunen”, besluit fractievoorzitter Stam. 

Geplaatst door: Ferry MulderAbcoudeBaambruggeEconomieGemeenteMijdrechtNieuwsVinkeveenWaverveenWilnisamendementenbegroting 2023cda de ronde venenchristenunie sgp de ronde veneneenmalige korting ozbfractievoorzitter wim stamgemeente de ronde venengemeenteraad de ronde veneninvesteringsprogrammakadernota 2023langzamer afbouwen korting ozb ondernemersleflokaal en fair de ronde venenonroerendezaakbelastingozbozb niet woningenrijksbijdragenronde venen belangrtv ronde venenvvd de ronde venen

Meer in dossier amendementen

Meer in dossier amendementen


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×