Vinkevener sky defourny kampioen iame x 30 juniorenklasse

Genk (B)/Vinkeveen – Het was nog even spannend na de laatste heat, maar na enige tijd van onzekerheid kon Sky Defourny uit Vinkeveen zich toch laten kronen tot kampioen bij de IAME X30 Junioren-klasse van de GK4 Kart Series!

De vijftienjarige coureur uit Vinkeveen won in Genk (B) het felbegeerde kampioenschap na een sterk seizoen, waarin hij op zijn TD-kart diverse zeges en podiumplekken op zijn naam schreef. “Het was een spannende race, maar ik ben tevreden, want we zijn alsnog kampioen”, zei een meer dan tevreden Sky, die als vijfde de race finishte.

Maar hoe zat het dan met dat spannende? “De jongen die derde reed voor me had een ingeklikte bumper (waarop drie seconden tijdstraf staan, red.). Hij had zich uit de klikbumperzone van drie seconden kunnen rijden door met 3.2 seconden voorsprong op de nummer vier over de finish te komen. Het scheelde dus maar twee tienden of ik was geen kampioen. Ik had het niet eens door. Ik dacht: gewoon mijn positie vasthouden, geen domme dingen doen, dan word ik kampioen. Komt goed.”

Hij vervolgt: “Het hele weekend ging het best goed, al hadden we vrijdag nog wel wat probleempjes. Die hebben we opgelost. Zaterdagochtend gingen we tijdens de vrije training heel hard. Ik had me als vierde gekwalificeerd, dat was prima. In race één had de achterkant weinig grip en ben ik vierde geworden. In de tweede race ging ik van vier naar drie en in de finale mocht ik als derde starten en ben ik dus als vijfde geëindigd.”

Ondanks zijn uitstekende prestaties in Genk had Sky, die uitkomt voor het succesvolle team TDRacing, wel enigszins behoudend gereden. De titel stond immers op het spel; er mocht niets fout gaan. “Ik was niet echt zenuwachtig dit weekend, maar ik wist wel dat ik geen domme dingen moest doen. Na een heel seizoen gereden te hebben, is dit wat je hoopt.”

Knap dat het hem nu al gelukt is, want voor Sky is het pas zijn tweede seizoen in de klasse en daarvoor reed hij jarenlang viertakt. “In 2020 werd ik Nederlands kampioen in de RK1 bij organisator Chrono. Daarvoor heb ik nog drie jaar Parolin Rocky gereden”, zei hij. Door zijn titel heeft het karttalent uit Vinkeveen nu dus twee kampioenschappen op zijn CV. Welke de mooiste is, kon hij niet zeggen. “In de RK1 was het een leuk en spannend seizoen.Die titel was ook waardevol.”

Vader Jacco was maar wat trots op zijn zoon. “We zijn heel erg blij met deze titel. Het was superspannend”, zei Defourny senior. “Gelukkig heeft Sky zijn hersens gebruikt, de race gewoon uitgereden en de titel gepakt.” 

Komend seizoen maakt Sky opnieuw de overstap naar een hogere klasse. Hij gaat dan in de IAME X30 Senioren-klasse uitkomen. “Want ik ben eigenlijk te lang en te zwaar voor de Junioren. Maar we weten nog niet welke kampioenschappen. Maar ik heb er sowieso heel veel zin in!”

Geplaatst door Ferry MulderNieuwsSportVinkeveenWaverveengemeente de ronde veneniame x30 junior klasseiame x30 senior klassekampioenkartenrtv ronde venensky dufournySporttd racingvinkeveen


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×