Dippen in de koude angstel voor een gezond lichaam

Abcoude – Komende vrijdag 13 januari vindt de eerste Landelijke DipDag plaats. Dipgroepjes en individuele dippers in alle regio’s van Nederland dippen dan in hun lokale gracht, meer, rivier, zee of sloot. Monique van Oostveen uit Abcoude plonst met haar groepje de Angstel in. 

Zij vragen hiermee aandacht voor de voordelen die koud water heeft op je lichamelijke- en mentale gezondheid. Dippen in koud water verlaagt de ontstekingswaarden in je bloed, is een acute uitknop voor stress en helpt met een snellere vetverbranding.

De eerste Landelijke DipDag is een initiatief van marathonloper, ademhalingsexpert en koudwaterdipper Koen de Jong van Sportrusten. Hij lanceerde vlak voor de coronapandemie de ‘Plonskaart van Nederland’ waarmee hij dippers en dipgroepjes met elkaar in contact brengt en zoveel mogelijk mensen aanmoedigt om ook de kou te trotseren. Tijdens de eerste lockdown zag hij het aantal locaties van dipgroepjes op de plonskaart met 400% procent toenemen. Intussen staan er 600 locaties in Nederland op waar mensen het water in gaan. 

Monique van Oostveen, instructeur openwaterzwemmen, uit Abcoude neemt meerdere keren per week een duik in ijskoud water. “Het geeft een enorme energieboost”, zegt ze. “En als je eruit komt voel je je heerlijk ontspannen en voldaan. Mensen met post-covid en migraine die ik begeleid hebben ook baat bij koudetraining merk ik. Hun klachten verminderen sterk.”  Belangrijk is wel een goede voorbereiding op een koudwaterplons benadrukt Monique. “Om dit veilig te kunnen doen moet je specifieke ademhalingsoefeningen onder de knie hebben. Zorg ook voor een goede warming-up.”

Een jaar geleden kwam RTV Ronde Venen al een keer kijken bij een zwemtochtje in het koude water van Abcoude, zoals hier in de video te zien:

“Als beginner is 30 seconden tot 1 minuut in het koude water genoeg”, voegt huisarts Monique Tjon-A-Tsien toe. “Je lichaam reageert heftig op koud water. Door de koudeshock gaan je hart, longen, hormonen, lymfevaten, immuunsysteem en het bruine vet heel hard werken om warmte te maken. Je kan gaan hyperventileren en dan is het belangrijk om je te focussen op je ademhaling totdat deze rustig is. Daarna volgt de blije kick doordat er een enorme hoeveelheid gelukshormonen vrijkomen. Ben je zwanger, heb je een zwak hart, epilepsie, koorts of de ziekte van Raynaud die zorgt voor bloedvatvernauwing, dip dan simpelweg niet!”

Koudwaterdippen zorgt ervoor dat je een mentale booster krijgt volgens Van Oostveen. “Het ontstresst, want je hebt door de kou geen tijd om ergens over na te denken. Je moet de kou verwerken en je focussen op een rustige ademhaling. Dat is meteen het belangrijkste verschil tussen dippen en de traditionele Nieuwjaarsduik, waar mensen gillend het water in en uit rennen. Alleen als je compleet ontspannen in koud water zit ondervind je de mentale en lichamelijke voordelen.”

De Eerste Landelijke DipDag vindt plaats op vrijdag 13 januari 2023. Dipgroepjes uit alle regio’s van Nederland gaan dan het koude water in. Monique van Oostveen gaat met haar collega-dippers om 09:00 uur dippen in de Angstel in Abcoude.

Ook dippen? Meld je dan aan op de Plonskaart van Nederland

Op de foto: Monique van Oostveen bereidt zich voor.

Geplaatst door: Ferry MulderAbcoudeBaambruggeNieuwsSportabcoudeangstelblije kickdippen in koud watereerste landelijke dipdagfocus op ademhalinggelukshormonengemeente de ronde venenkoen de jongkoudeschockkoudwaterdippenlandelijke dipdaglichamelijke gezondheidmentale gezondheidmonique tjon a tsienmonique van oostveenplonskaart van nederlandrtv ronde venensportrusten


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×