Drie keer stemmen in de ronde venen: 'goed dat wij ook een stem mogen hebben'

Terwijl de hele provincie op 15 maart twee keer mag stemmen mogen de inwoners van De Ronde Venen maar liefst drie keer een vakje roodkleuren. In die gemeente wordt namelijk voor het eerst een referendum gehouden over de bouw van een nieuw gemeentehuis in Mijdrecht.

Ze krijgen de keuze uit twee opties: grondige renovatie van het huidige gemeentehuis of een volledig nieuw gemeentehuis buiten het centrum. Bij de eerste optie is er plek voor 25 nieuwe woningen in het dorpscentrum, bij de tweede optie zijn dat er 75. Ook zit er een verschil in het prijskaartje: optie A kost een kleine 23 miljoen euro, en met zo’n 21 miljoen is optie B iets goedkoper.

De meningen zijn verdeeld: “Het gemeentehuis hoort in het dorp en niet in de polder”, zegt een inwoner in het dorpscentrum van Mijdrecht. “Ik zou kiezen voor nieuwbouw op het industrieterrein, daar heb je lekker de ruimte”, reageert een ander. Articleidtitle

Inwonersparticipatie

Inwoners direct mee laten beslissen was het belangrijkste campagnepunt van Ronde Venen Belang, de grote winnaar uit de verkiezingen vorig jaar. De lokale politieke partij ging van 4 naar 10 zetels. Hun belofte voor méér inwonersparticipatie maken ze met dit eerste referendum waar.

Maar de oppositiepartijen in de gemeenteraad zijn niet erg enthousiast over het referendum. “Een referendum slaat de discussie plat”, zegt fractievoorzitter van de PvdA/GroenLinks Pieter Kroon. “Het is geen goed instrument om mensen echt te laten participeren. Er is te weinig keuze en mensen denken niet écht mee. Ze kiezen alleen maar ja of nee.”

Kroon en zijn partij zien dan ook meer iets in een burgerjury die meedenkt over het beleid van de gemeente. “Dan loot je een groep uit de bevolking, die laat je voor langere tijd in een onderwerp verdiepen. Zo krijg je veel beter de mening en nuance van inwoners te horen.”

Ook het onderwerp vindt hij weinig geschikt voor een referendum. “Als je dan toch een referendum houdt, kies dan een onderwerp dat ook breed onder de bevolking leeft. En waar echt een discussie over is. Zoals energietransitie.” De toekomst van het gemeentehuis vindt hij geen geschikt onderwerp.Articleidtitle

Geen stem

Toch lijken de mensen op straat in Mijdrecht wel warm te lopen voor het eerste referendum in deze gemeente. “Ik vind het goed dat de bewoners ook een mening mogen hebben”, zegt een winkelende vrouw. “Niet meer dan normaal toch? Dat je mee mag denken”, reageert een tweede.

De toekomst van het gemeentehuis vinden deze inwoners belangrijk. “Het gaat alle burgers aan, vooral omdat het veel geld kost. Dus ik vind wel dat je daar inspraak in zou moeten hebben.” Ook al is deze laatste inwoner geen fan van referenda, ze gaat wél stemmen. “Het is een advies, ze kunnen het naast zich neerleggen, dus eigenlijk zegt het niets. Maar ik stem altijd. Dus als dit van mij gevraagd wordt dan laat ik wel mijn mening horen. Dat vind ik belangrijk.”

Het referendum is raadgevend, dus uiteindelijk ligt de beslissing bij de gemeenteraad. Toch is je stem laten horen belangrijk, vindt ook deze Mijdrechter. “Want geen stem is helemaal niets natuurlijk.”AbcoudeBaambruggeGemeenteMijdrechtNieuwsVinkeveenWaverveenWilnisgemeentehuisnieuw gemeentehuis bij veenweidebadprovinciale statenverkiezingen 2023pvda/groenlinksreferendumrenovatie gemeentehuisronde venen belang


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×