Provinciale dwang windmolens breekpunt vvd

Regio – Als na de provinciale statenverkiezingen van 15 maart a.s. de VVD in de provincie Utrecht gaat deelnemen aan coalitieonderhandelingen, dan is het door de provincie dwingen van gemeenten tot het plaatsen van windmolens, een breekpunt voor die partij. Dat vertelde kandidaat voor de provinciale staten Pepijn Schaeffer tijdens een VVD-bijeenkomst over de energietransitie afgelopen dinsdagavond in Abcoude.

In het kader van de Regionale Energiestrategie moest vorig jaar per regio worden opgegeven hoeveel duurzaam op land opgewekte energie die regio’s zouden kunnen leveren in 2030. Voor het gehele land gold als doel 30 Twh (terawattuur). Daarbij moest iedere gemeente in zo’n regio aangeven voor welk deel en hoe die duurzame energie zou worden opgewekt. Daarbij kon worden gekozen uit opwekking door zonnevelden en/of door windmolens.

Een aantal gemeentes, waaronder De Ronde Venen, heeft toen aangegeven geen windmolens te willen en duurzame energie uitsluitend door middel van zonnevelden te willen opwekken. Vanuit de provincie Utrecht zijn zorgen over voldoende opwekking van energie uit wind en deze wil nu zelf locaties voor windmolens vaststellen, wanneer gemeenten blijven weigeren om windmolens te plaatsen. Volgens de verantwoordelijke gedeputeerde Huib van Essen (GroenLinks), kan de provincie dit afdwingen.

De VVD in de provincie Utrecht wijst het dwingen van gemeentes door de provincie van de hand. De VVD wil dat de provincie de keuzes van de gemeentes respecteert, en maakt van dat standpunt dus nu een breekpunt in eventuele coalitieonderhandelingen na de provinciale statenverkiezingen. Momenteel maakt de VVD geen deel uit van de huidige coalitie in de provincie Utrecht die bestaat uit CDA, D66, GroenLinks, PvdA en ChristenUnie. 

Geplaatst door: Ferry MulderAbcoudeBaambruggeEconomieGemeenteMijdrechtNieuwsVinkeveenWaverveenWilnisde ronde venende ronde venen geen windmolensgedeputeerde huub van essengemeente de ronde venennatuur en milieupepijn schaefferprovinciale statenverkiezingen 2023regionale energie strategieregionale energiestrategie u16rtv ronde venentegen windmolensu16vvd provincie utrechtvvd ronde venenwindmolenszonnevelden


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×