Kaartje van het ontruimingsplan

Explosief Tweede Wereldoorlog onschadelijk gemaakt

In een slibdepot van Van Schie aan de Constructieweg in Mijdrecht is een explosief uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Volgens de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) gaat het om een antitankmijn. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft de mijn volgens planning om 19:00 uur onschadelijk gemaakt.

Volgens een woordvoerder van de VRU is het “een flink explosief en gaf het mede door de laaghangende bewolking een flinke knal.” De explosie was dan ook in de wijde omgeving te horen. De mijn is vermoedelijk bij baggerwerkzaamheden gevonden en in het slipdepot bij de firma Van Schie terecht gekomen.

Volgens de VRU is het explosief “succesvol geruimd zonder dat dit nevenschade aan de omgeving heeft gegeven”. De EOD heeft de omgeving vrijgegeven en alle bewoners en bedrijven kunnen weer terug.

Hulpdiensten zijn er na de eerste melding meteen op afgegaan omdat de mijn mogelijk niet veilig was, en ook omdat het gaat om een industrieterrein waar allerlei bedrijvigheid is. Eerst werd er ook gedacht dat het om meerdere explosieven ging.

Om de mijn veilig onschadelijk te kunnen maken, mocht binnen een straal van 200 meter niemand op straat komen. Binnen 50 meter mochten mensen wel binnenblijven maar moesten ze niet bij de ramen gaan staan, en binnen 20 meter werd alles ontruimd, meldt de VRU.

Het slibdepot waar de explosieven zijn gevonden is een opslagplek waar na het uitbaggeren van sloten het slib wordt heengebracht. Omdat de ontsteker van de mijn zeer instabiel was is ervoor gekozen het explosief ter plekke op te blazen. “Het afdekken of vervoeren zou een spontane detonatie hebben kunnen veroorzaken”, aldus de VRU.

Bron: RTV UtrechtAlgemeenDe Ronde VenenEconomieGemeenteNieuwsbedrijventerrein mijdrechteodexplosief gevondenexplosieven opruimingsdienst defensieslibdepot van schie


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×