PRAAT LOKAAL AUTISME OVER PASSEND ONDERWIJS

De Ronde Venen - Woensdagavond 8 september a.s. is er weer een Praat Lokaal Autisme, een avond voor ouders van kinderen met de diagnose (of een vermoeden hiervan) autisme. Elke keer staat een thema centraal, waarvan indien nodig afgeweken kan worden. 

Op 8 september a.s. staat het thema 'Passend onderwijs' centraal. Alle leerlingen ontwikkelen zich in hun eigen tempo en volgorde. Leerlingen met autisme hebben hun eigen specifieke onderwijsbehoeften. Het is belangrijk dat het onderwijs en/of de begeleiding aansluit bij die onderwijsbehoeften. Soms is er naast het onderwijs ook persoonlijke begeleiding op maat nodig.

Autisme uit zich bij iedereen weer anders. Het is van belang om erachter te komen wat werkt en wat niet. Er zijn geen standaardoplossingen. In de driehoek van leerling-ouders-school ga je met elkaar de zoektocht aan. Dat vergt veel afstemming, communicatie en doorzettingsvermogen van eenieder.

Ook de praktische vragen komen in deze zoektocht naar boven: wat is mogelijk, wie financiert het traject, wat is de taakverdeling en hoe liggen de verantwoordelijkheden. Als ouder ben je emotioneel betrokken en kan het moeilijk zijn om je weg te vinden in onderwijsland. 

 Voor deze avond is Maaike Hoffman uitgenodigd. Zij werkt als passend-onderwijsbegeleider. Nu in het voortgezet onderwijs, maar hiervoor ook al ruim 12 jaar het basisonderwijs. Dagelijks gaat ze de zoektocht aan met de leerling en ouders om het onderwijs zo passend mogelijk te maken. Ze kijkt graag verder dan de standaardoplossingen en gaat ze uit van de kracht van de leerling.

Als de leerling eigenaar kan zijn van zijn eigen leerproces krijgt men de beste resultaten. Voor haar ligt daarom ook de basis bij het inleven in de leerling. Kijken en luisteren naar de leerling en ouders. Zij zijn ervaringsdeskundige. Vervolgens ligt de uitdaging bij het vinden van de koppeling tussen deze onderwijsbehoeften en de (on)mogelijkheden van het onderwijssysteem. 

Zij heeft veel ervaring met het (passend) onderwijs in De Ronde Venen en daarbuiten. Ze is zelf moeder van twee dochters en weet hoe fijn het is als je kind een fijne plek heeft op school, zodat hij of zij optimaal tot leren komt op het eigen niveau. Deze avond is zij beschikbaar voor alle vragen over passend onderwijs en alles wat daarbij komt kijken. 

Kortom: een avond om even op adem te komen, andere ouders te ontmoeten, tips op te doen en je hart te luchten. 

Het Praat Lokaal Autisme vindt plaats op woensdagavond 8 september a.s. van 20:00 tot 21:30 uur in Bibliotheek Mijdrecht. Deelname is gratis. Wel dient men zich van tevoren per e-mail aan te melden via info@ouderslokaal.nl

Praat Lokaal heeft ook een Whatsappgroep voor ouders van kinderen met ASS. Hierin houdt men elkaar op de hoogte van activiteiten, en kunnen  ervaringen gedeeld worden, men kan vragen stellen aan elkaar en er worden tips uitgewisseld.  Stuur een e-mail met naam en telefoonnummer naar info@ouderslokaal.nl.


advertentie