TANSU UIT MIJDRECHT BELANDDE TOCH NIET OP STRAAT

“Hier zit ik het allerliefst”,zegt Tansu terwijl ze onder een dekentje op de hoekbank kruipt. “Kopje theeerbij, kaarsjes aan.. heerlijk!” De bank komt nog uit het huis in Mijdrecht waarze 27 jaar lang woonde, samen met haar grootouders.

Toen haar opa overleed bleef zealleen achter in het huurhuis. Ze probeerde een woonvergunning te krijgen bijGroenWest. Maar de woningcorporatie vond het rijtjeshuis te groot voor éénpersoon. Ze stapte naar de rechter maar verloorde rechtszaak. Ook het hoger beroep verloor ze. Juridisch gezien heeft dewoningcorporatie gelijk.

Een alternatieve woning kreeg zeniet aangeboden van GroenWest. Tansu was ten einde raad. “Ik kom op straat, ikword een zwerver”, vertelde ze ons destijds.

Tweede Kamer

Haar verhaal kreeg landelijkeaandacht. Tansu mocht ook haar verhaal in de Tweede Kamer doen.

Het was een hectische periode, vertelt Tansu. Want ondertussen moest ook het huis worden ontruimd. “We waren al mijn spullen aan het verhuizen en dan kwam er tussendoor een fotograaf of filmteam langs.”  

Er was weinig tijd om spullen uit te zoeken. Haar inboedel sloeg ze op in een loods. Een aantal fotoboeken heeft ze kunnen bewaren. “Verder heb ik m’n ogen dicht gedaan en alles gewoon zo weggegooid.”

Plek op zolder

Alle media-aandacht heeft Tansu als heftig ervaren. Ineens was haar verhaal over te lezen en bekijken.  

Haar inbox stroomde over. “Studenten, gezinnen.. heel veel verschillende mensen zeiden: ik heb een bank vrij of ik heb een plekje voor je op zolder. Zo lief!” Al die aandacht had ze niet verwacht. “Ik kon helaas niet op iedereen reageren, het was overweldigend.”

Er waren ook negatieve reacties.“Daar moet je mee om kunnen gaan,” zegt Tansu. Dat vond ze soms best lastig. “Ikprobeerde er geen aandacht aan te geven, maar dan lag ik ’s nachts in bed endan ging ik het toch lezen…”

Snel gaan rollen

De media-aandacht heeft wel geholpen, vertelt Tansu. Er kwam een gesprek met woningcorporatie GroenWest. “Toen de media in het spel kwam is alles heel snel gaan rollen.”

Twee weken lang sliep ze op de banken van vrienden. Toen kreeg ze van GroenWest een tijdelijke woning in Woerden aangeboden. Daar heeft ze een dikke twee maanden gewoond. In die periode ging ze samen met GroenWest op zoek naar een vaste woning.

Sinds deze maand woont Tansu weerin Mijdrecht. In haar eigen woning. “Ik besef me nog niet helemaal dat dit mijnhuis is”, zegt Tansu terwijl ze op de bank zit met een kop thee in haar handen.

Goed contact

Met woningcorporatie GroenWest heeft Tansu inmiddels goed contact. Ze is erg blij dat ze samen tot een oplossing zijn gekomen.

Ook GroenWest is tevreden met de uitkomst. Vincent Koudijs van GroenWest is nauw betrokken geweest bij het proces: “Wij zijn heel blij dat we met elkaar om tafel zijn gaan zitten en deze oplossing hebben gevonden. Fijn dat Tansu nu echt een eigen thuis heeft.”

Waarom Tansu niet eerder eenalternatieve woning werd aangeboden blijft in het midden. Koudijs: “We hebbende zaak opnieuw bekeken, ook gezien alle aandacht die er voor was. We hebbentoen gezegd: hier moeten we toch een oplossing voor kunnen vinden. Dat isgelukkig gelukt.”

Wetswijziging

Onlangs heeft de vereniging van woningcorporaties Aedes een nieuwe gedragscode opgesteld waarin jongvolwassenen die in een huurwoning achterblijven na het overlijden van hun ouders, altijd weer in een passende huurwoning terechtkomen. “Fijn dat hier ook landelijk meer richting aan wordt gegeven”, zegt Koudijs. “Dat geeft iedereen meer houvast.”

Ook in de politiek is er beweging. Eind vorig jaar is er een motie aangenomen om de regels aan te pakken rond de huisvesting van inwonende meerderjarige kinderen na het overlijden van hun ouder.

Inwonende kinderen hoeven niet langer binnen twee maanden de huurwoning te verlaten. Ook krijgen woningcorporaties de mogelijkheid om hen een tijdelijk huurcontract van maximaal twee jaar aan te bieden.

Tansu is blij met de nieuwe wetswijziging. Ze wil anderen in soortgelijke situaties nog wel meegeven: “Wees er op tijd bij. Zorg dat je al je documenten op orde hebt, zodat je zo’n situatie voorkomt. En blijf altijd zoeken naar oplossingen.”

Na een stressvolle periode kijkt Tansu er naar uit om tot rust te komen in haar nieuwe woning. “Het kan nu alleen maar beter worden. Eind goed, al goed.”


advertentie