Alle inwoners provincie in donorregister

Regio – Vanaf nu staat iedereen in de provincie Utrecht vanaf 18 jaar in het Donorregister. De afgelopen maanden verstuurde het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport brieven naar inwoners om hen te herinneren aan het invullen van een keuze over orgaandonatie. 77,5% van de Utrechters heeft zelf een keuze ingevuld. De resterende 22,5% staat nu in het Donorregister met ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’ en heeft hiervan een bevestigingsbrief ontvangen.

De provincie Utrecht is één van de eerste provincies waarvan alle volwassenen in het Donorregister staan. Tot 1 augustus a.s. volgen de andere provincies. Demissionair minister Tamara van Ark: “Ik ben blij dat het overgrote deel van de Utrechters zelf een keuze heeft ingevuld in het Donorregister. Want dit geeft duidelijkheid over wat jij wilt dat er na je dood met je organen en weefsels gebeurt. Zo voorkom je onduidelijkheid bij je nabestaanden.”

In het Donorregister heb je vier eigen keuzes. 36,7% van de Utrechters heeft ingevuld donor te willen worden, 29,9% wil dit niet. 9,5% laat de keuze over aan de partner of familie en 1,4% laat deze over aan één aangewezen persoon. De overige 22,5% van de Utrechters heeft (nog) geen eigen keuze ingevuld. Zij staan vanaf nu met ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’ in het register. Dit betekent dat je organen en weefsels na je overlijden naar een patiënt kunnen gaan. De arts bespreekt dit met de partner of familie.

Voor sommige mensen is het lastig om na te denken over de dood. Toch is het belangrijk dit wel te doen en hierover te praten met familie en vrienden. Want bespreken en invullen van een eigen keuze in het Donorregister geeft nabestaanden duidelijkheid in een verdrietige tijd. Het kan helpen om de verhalen van mensen die al een keuze maakten te lezen.

Het ministerie hoopt dat alle mensen in Nederland die nog geen keuze hebben ingevuld, alsnog nadenken over wat zij het liefst willen en dat zij hun keuze invullen in het Donorregister en deze bespreken met hun naasten. Je kunt je keuze op ieder moment invullen of wijzigen op www.donorregister.nl.AbcoudeBaambruggeGemeenteMijdrechtNieuwsSportVinkeveenWaverveenWilnisgemeente de ronde venenprovincie utrechtrtv ronde venenvolksgezondheid


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×