Wilnis festival gaat door - "rendabel is het niet, maar we willen zo graag"

Afgelopen maandag liet demissionair premier Rutte in een persconferentie weten dat alle meerdaagse festivals tot september worden afgezegd. Eendaagse festivals zijn alleen mogelijk met maximaal 750 bezoekers. Voor de organisatie het Wilnis festival was het even spannend: kan het festival doorgaan?

Voor organisator Silvia Kruijt is het antwoord nu helder: ja, het gaat door. “Vijf minuten na de persconferentie belde de gemeente me al op om te zeggen: dit geldt niet voor jullie hé.” Het festival is zonder overnachting en wordt daarom niet gezien als ‘meerdaags festival’.

Na 36 jaar samenwerking is de gemeente nauw betrokken bij het festival. In goed overleg met de gemeente en de politie heeft de organisatie goedkeuring gekregen om door te gaan met organiseren.

Niet rendabel

In een tijd vol onzekerheid en steeds weer nieuwe coronamaatregelen begon maandag 19 juli de kaartverkoop voor het festival. Een halfuur voor aanvang stond er al een lange rij wachtenden. Binnen de kortste keren waren de passe-partouts uitverkocht. Net als de organisatie van het festival kunnen ook de inwoners van Wilnis niet wachten op een feest.

Voor Silvia was dat de reden het festival door te laten gaan: “Ik heb zoveel mensen in de winkel gehad die zo blij waren een kaartje te kopen. Ik kan het niet over m’n hart verkrijgen het af te blazen.” 

Met 750 man per avond komt de organisatie niet uit de kosten. Silvia: “Financieel gezien is het eigenlijk niet rendabel, maar hebben er al zoveel werk in gestoken en we willen gewoon zo graag.” Daarbij gunt ze ook de leveranciers weer inkomen, zoals de artiesten, drankenhandel en tentenleveranciers. “Al die bedrijven bijten al een jaar lang op een houtje.”

Uitverkocht = uitverkocht

Het festival heeft wel wat aanpassingen om door te kunnen gaan. Zo wordt er nog gesleuteld aan het dagprogramma om ervoor te zorgen dat het terrein na elk evenement weer helemaal leeg is. Daar komt binnenkort duidelijkheid over.

Bezoekers moeten een negatieve coronatest laten zien en mogen alleen het terrein op met een kaartje. De vrijdagavond en zaterdagavond zijn al helemaal uitverkocht. Silvia: “We moeten goed naar de mensen communiceren dat ze niet ’s avonds toch nog proberen langs te komen. Dat kan helaas echt niet dit jaar.”CultuurNieuwsWilniscoronacoronamaatregelenfestivalWilnisWilnis festival


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×