Vastgoedsector de ronde venen opgeroepen te melden

De Ronde Venen – Meld Misdaad Anoniem (M.) start samen met de gemeente De Ronde Venen en de private sector een campagne tegen misstanden in de vastgoedbranche. Regelmatig wordt vastgoed misbruikt voor criminele doeleinden. Ook in De Ronde Venen kunnen panden worden ingezet voor drugs, de opslag van illegale goederen, illegale prostitutie of om crimineel geld wit te wassen. De huur en aankoop worden mede mogelijk gemaakt doordat mensen binnen de vastgoedsector criminelen helpen. Dit leidt tot onacceptabele veiligheidsrisico’s in een buurt en heeft ook impact op de branche zelf.

De campagne vergroot het bewustzijn van vastgoedmedewerkers en biedt een veilige meldplek. Makelaars, notarissen, taxateurs, vastgoedbeheerders, hypotheekadviseurs, accountants en belastingadviseurs zijn soms op de hoogte van criminaliteit doordat ze in hun werk afwijkingen signaleren. Denk aan ongebruikelijke betalingen, scheve prijsverhoudingen, vervalste documenten, inconsistentie in dossiers en schijnconstructies.

Door onderlinge werkrelaties komen getuigen soms in de knel. M. biedt dan uitkomst om criminele besmetting van de branche te voorkomen. In de campagne gaan Meld Misdaad Anoniem en de gemeente actief samenwerken met de sector door toolkits en artikelen te verspreiden en presentaties te verzorgen. Via een online campagne en e-learning zien mensen waar ze op moeten letten en worden melddrempels verlaagd.

Burgemeester Maarten Divendal van De Ronde Venen benadrukt hoe belangrijk meldingen zijn voor de aanpak van criminaliteit: “Vastgoed dat wordt gebruikt voor criminele activiteiten tast de leefbaarheid en veiligheid in buurten, wijken en ons uitgestrekte buitengebied aan. Een pand kan bijvoorbeeld gebruikt worden als drugslab of hennepplantage, met alle gevaren van dien. Ik wil een veilige gemeente De Ronde Venen waarin iedereen prettig kan wonen, werken en recreëren. Het is daarom belangrijk om ook goed naar de verwerving en het gebruik van vastgoed te kijken, want criminele activiteiten moeten vanzelfsprekend in de kiem worden gesmoord.”

Meld Misdaad Anoniem is een onafhankelijk meldpunt (geen politie). Melden kan telefonisch en online via een beveiligde omgeving. Een klein team van medewerkers waarborgt de anonimiteit en behandelt de melding met zorg. Het meldpunt stuurt jaarlijks 20.000 meldingen door naar politie en andere opsporingsinstanties waardoor dagelijks zaken worden opgelost.

De campagne wordt ondersteund door het NVM, VBO, Makelaarsvereniging Amsterdam, Ministerie van Justitie en Veiligheid, Politie, Openbaar Ministerie, RIEC en tientallen gemeenten.

Kijk HIER voor meer informatie.AbcoudeBaambruggeEconomieGemeenteMijdrechtNieuwsVinkeveenWaverveenWilnisburgemeester maarten divendalcampagne vastgoedbranchecriminaliteitcriminele besmettingdrugslabgemeente de ronde venenhennepplantagemeld misdaad anoniemondermijnende activiteitenrtvronde venenvastgoedsectorveiligheidveiligheid de ronde venen


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×