Tachtig truien ingezameld in de ronde venen: 'zo kan iedereen meedoen met warmetruiendag'

Vandaag is het Warmetruiendag. Een actiedag waarop iedereen wordt opgeroepen de verwarming terug te draaien om energie te besparen. In De Ronde Venen zijn de afgelopen week warme truien ingezameld voor mensen die dit goed kunnen gebruiken. 

Veel mensen zetten de verwarming vandaag een graadje lager. Onder het motto “verwarm jezelf, niet de wereld” is de landelijke klimaatactie Warmetruiendag ontstaan. Die energiebesparing helpt om minder C02 uit te stoten, en zo wordt het klimaat een handje geholpen. Een mooie actie, vindt organisatie Just Be Home De Ronde Venen, maar wat als die warme trui mist?

“Er zijn heel veel mensen die de verwarming al laag hebben staan, maar waar de warme trui ontbreekt”, zegt initiatiefnemer Greet van Es. “Er zijn steeds meer mensen die in de financiële problemen dreigen te komen door alle oplopende kosten. Ook in onze gemeente.”

Liefdeskracht

Dus riep ze mensen op deze week een warme trui te doneren voor mensen die deze goed kunnen gebruiken in de koude dagen. 

Dat is gelukt. Greet staat donderdagavond in haar schuur tussen meerdere bergen truien. Tachtig zijn er ingeleverd. Daarnaast ook nog wat sjaals, wanten en dekentjes. Een mooie opbrengst, vindt Greet. “Zoveel had ik er niet verwacht in een week op te halen! Ik ben heel dankbaar voor alle mensen die hun hart hebben laten spreken en de moeite hebben genomen het af te geven. Wat een liefdeskracht!”

[prepr_photo ed7a2de0-d678-4d79-9d12-b9a2ccdaf0d2]Financieel zwaar

De Vinkevener is één van de oprichters van Just Be Home De Ronde Venen, een organisatie die een plek wil creëren voor mensen die in hun leven tijdelijk zijn vastgelopen. Greet: “Dat kan zijn door een burn-out, een scheiding, een baan verloren.. mensen die even de koers kwijt zijn.” Bij deze organisatie kunnen ze even tot rust komen. “We doen hier niet aan therapie. Er is een luisterend oor maar je hoeft niet te praten. Je mag je ook terugtrekken. Niets moet!” 

Dat is het idee van de organisatie die in Kerkrade al een vestiging heeft. Op dit moment is de organisatie in De Ronde Venen nog op zoek naar een geschikte locatie. In de tussentijd zijn ze dus alvast deze inzamelingsactie begonnen. Met een warme trui kan de verwarming – en  dus de energierekening – omlaag. Want juist financiële problemen kunnen erg veel stress opleveren, vertelt Greet. “Als je het financieel zwaar hebt, dan wordt alles ingewikkeld.” 

Vandaag kan iedereen die het nodig heeft een warme trui uitzoeken op de Herenweg 50 in Vinkveen.AbcoudeBaambruggeCultuurGemeenteMijdrechtNieuwsVinkeveenWaverveenWilnisenergie besparenfinanciele problemenjust be homestruiwarme truien dag


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×