PRIJZEN WONINGEN STIJGEN SNELLER

Regio - Het tempo waarin de huizenprijzen stijgen neemt dit jaar nog sneller toe dan eerder gedacht, schrijft De Telegraaf op basis van verwachtingen van economen van Rabobank. Zij hebben hun prognose bijgesteld omdat de prijzen sinds de vorige schatting sneller oplopen. De economen van Rabobank verwachten dat huizen dit jaar gemiddeld 14,4% duurder worden. In 2022 voorzien ze ook een flinke stijging, met gemiddeld 11,5%.

In de regio Utrecht waartoe De Ronde Venen behoort, wordt voor 2021 een prijsstijging van 15% verwacht en voor 2022 van 12%.

„Voor starters is het een sombere boodschap”, zegt woningmarkteconoom Stefan Groot van Rabobank in een toelichting op de cijfers. Volgens hem betekent een stijging van de prijs van een woning met € 90.000 dat een koper bij de huidige hypotheekrente dertig jaar lang hogere maandlasten heeft van zo’n € 300. „Zo werkt het op een iets later moment kunnen kopen van een huis dus decennialang door op de financiële ruimte die huishoudens hebben”, licht hij toe.

Alleen al in de eerste vijf maanden van het jaar is de prijs van een gemiddelde koopwoning harder gestegen dan in heel 2020. Daarna liep de stijging verder op. In juli nam de prijs van een woning toe met ruim 16%  op jaarbasis. „Het betekent dat een gemiddeld huis in slechts een jaar tijd naar schatting zo’n € 55.000 duurder is geworden”, aldus Groot.

Volgens de Rabobank-economen zijn de regionale verschillen in de ontwikkeling van de prijs groot. Ze verwachten dat de prijs van een woning in Flevoland dit jaar en volgend jaar het meest toeneemt. Ze rekenen in die provincie op een gemiddelde prijsstijging van 20% dit jaar en 15% in 2022. In de regio Amsterdam neemt de stijging naar verwachting het minst snel toe, omdat de prijzen daar al eerder hard zijn gestegen.

Deskundigen waarschuwen al langer dat er veel meer huizen bijgebouwd moeten worden om het woningtekort aan te pakken. „De nieuwbouw blijft vooralsnog achter bij de aantallen die nodig zijn om het woningtekort in te lopen”, aldus Groot. „Om 100.000 woningen per jaar te kunnen bouwen, zal de productie per werknemer in de bouwsector flink omhoog moeten. Dit vereist meer gebruik van arbeidsbesparende technieken, zoals prefab bouwen.”

Bron: De Telegraaf


advertentie