Pvda/groenlinks stelt vragen over trapliften

De Ronde Venen – Eerder dit jaar verscheen in MAX Meldpunt een artikel over trapliften die na plaatsing zorgen voor versmalling van de loopruimte. Het plaatsen van een traplift vergroot voor veel mensen hun mobiliteit in huis, maar kan dat voor andere trapgebruikers dus ook beperken. PvdA/GroenLinks wil graag de risico´s op vallen van de trap beperken en heeft daarover schriftelijke vragen gesteld aan het college van B&W.

Raadslid Monique Prins: “Het is ontzettend belangrijk dat bewoners mobiel kunnen blijven in hun eigen huis. Daarvoor is de plaatsing van een traplift soms een goede oplossing. Dat moet echter wel veilig gebeuren. Nu is het soms zo dat de trapleuning wordt verwijderd en de loopruimte te klein wordt, waardoor er bijvoorbeeld op de smalste delen van de treden gelopen moet worden. PvdA/GroenLinks vindt het belangrijk dat de gemeente het plaatsen van een traplift op een veilige manier laat uitvoeren en valpartijen worden voorkomen!”

In De Ronde Venen worden trapliften vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) geplaatst in woningen voor bewoners die dat nodig hebben. Een risico hierbij is echter dat de trap voor andere gebruikers onveiliger kan worden.

Uit het artikel van MAX Meldpunt blijkt dat het risico op valpartijen kan toenemen doordat de ruimte op de trap om te lopen afneemt. Dat is met name het geval wanneer een traplift aan de muurzijde wordt geplaatst. Dat is goedkoper dan een traplift aan de spilzijde, maar dus niet altijd een veilige keuze. Zo voldoen trappen na plaatsing van een traplift niet altijd meer aan de bouwregels uit het bouwbesluit.

PvdA/GroenLinks heeft aan het college gevraagd of het bekend is met de uitzending van MAX Meldpunt en wil graag weten hoeveel trapliften jaarlijks worden aangevraagd, hoeveel daarvan aan de muurzijde worden geplaatst en of installateurs de instructie krijgen ervoor te zorgen dat trappen ook na installatie van een traplift blijven voldoen aan de bouwregels uit het bouwbesluit.

Verder wil de partij weten op welke manier hier controle op plaatsvindt, hoe de onafhankelijkheid hierbij gewaarborgd is en hoe vaak uit controles is gebleken dat een trap na installatie van een traplift niet meer voldoet aan het bouwbesluit en hoe dat dan wordt opgelost. Ook vraagt de partij wie aansprakelijk is wanneer een ongeval plaatsvindt op een trap die door de plaatsing van een traplift uit de Wmo niet meer voldoet aan het bouwbesluit en hoe bewoners die constateren dat een trap onveilig is geworden een controle aan kunnen vragen. Als laatste wil de partij weten of trapliften ook hergebruikt worden wanneer deze niet meer nodig zijn, bijvoorbeeld bij verhuizen of overlijden.

Monique Prins: “We zijn benieuwd naar het antwoord van het college op onze vragen!”AbcoudeBaambruggeEconomieGemeenteMijdrechtNieuwsVinkeveenWaverveenWilnisgemeente de ronde venenmax meldpuntmuurzijdeonveilige trapplaatsing trapliftpvda groenlinks de ronde venenraadslid monique prinsrtv ronde venenspilzijdetrapliftvragen college van b wwmowmo voorziening


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×