Workshop over kind op voortgezet onderwijs

De Ronde Venen – Donderdagavond 20 oktober a.s. organiseert Ouders Lokaal een interactieve workshop voor ouders van kinderen op het voortgezet onderwijs.

Je kind heeft alweer een paar maandjes voortgezet onderwijs erop zitten. En je zult als ouder hebben ervaren dat er best wat veranderd is in vergelijking met het basisonderwijs. Het is niet alleen een nieuwe school, leraren, klas, nieuwe vakken, een ander lesrooster, etc. maar ook de bijkomende stress om de veranderingen te verwerken en te voldoen aan alle nieuwe verwachtingen zal anders zijn ten opzichte van het basisonderwijs.

Ook jouw ouderbetrokkenheid is veranderd. De overgang naar voortgezet onderwijs vraagt ook om een enorme toename in zelfstandigheid. Als ouder kun je je kind veel minder steunen en begeleiden dan op de basisschool. Je hebt veel minder zicht op wat er gebeurt op school en de leerkrachten en klasgenoten van je kind ken je waarschijnlijk niet meer allemaal. Niet alleen voor je kind maar ook voor jou als ouder is de overgang naar de middelbare school daarmee ook een grote verandering. 

Toch kun je als ouder er nog en hoop aan doen om je kind te begeleiden bij deze overgang. Ook in het managen van het stressniveau. Als ouder kun je erop toezien dat je kind voldoende rust en regelmaat krijgt zodat het makkelijker kan omgaan met alle uitdagingen. Ook is het heel fijn als er een ouder thuis is, wanneer je kind vermoeid uit school thuiskomt. Een ouder om mee te praten over school, om te helpen bij eventuele problemen, om huiswerk mee te plannen en leerwerk te overhoren. Nu zal dit vaak niet alle dagen haalbaar zijn, maar in deze fase kan het best een overweging zijn om wat vaker een paar vrije uren op te nemen om er wat extra te kunnen zijn voor je kind.

Een groot deel van de stress komt voort uit het huiswerk. Heeft jouw kind z’n draai al gevonden op school en met huiswerk maken? Waarschijnlijk heeft jouw kind al dagelijks huiswerk. Het kan heel lastig zijn om dit te plannen en om op een goede manier de agenda bij te houden. We zien vaak dat kinderen in de brugklas het moeilijk vinden het leerwerk en maakwerk goed te plannen en het gebeurt dan ook vaak dat ze te laat beginnen met leren. Een goede begeleiding, vanuit school en thuis leert het kind een aantal dagen van tevoren al te beginnen aan een overhoring.

Het kan heel prettig zijn voor je kind wanneer je hem/haar de eerste maanden nog op weg helpt bij het plannen en maken van huiswerk. Hoe was dat voor je kind, deze eerste periode in de brugklas. Wat betekende dat voor jou als ouder? Kon je het grote loslaten toelaten, of heb je het gevoel graag de controle te bewaren? Wist je dat de meeste ouders het liefst de nieuwe mentor elke dag mailen of bellen om grip te houden, met vragen zoals: Heeft mijn kind overzicht over het huiswerk en de toetsen? Krijgt mijn kind wel genoeg aandacht, want hij heeft het echt nodig dat…Heeft mijn kind al vrienden of vriendinnen gemaakt?

Ben jij na de eerste weken al moe/gespannen van de chaos die je kind maakt van de schoolspullen en/of het huiswerk? Of is de eerste onvoldoende al gevallen? Wil je je kind ondersteunen in deze fase? Meld je dan aan voor deze workshop en ontdek:

• Hoe je ziet dat je kind geland is op de nieuwe school.
• Hoe je merkt dat je kind begrepen heeft hoe huiswerk werkt.
• Wat de signalen zijn als je kind achter de feiten aanloopt.

Deze workshop wordt begeleid door Karin Loogman. Zij heeft ervaring als docent, begeleidt kinderen bij hun huiswerk en heeft zelf drie pubers in huis. Ze weet hoe gefrustreerd kinderen en ouders van huiswerk kunnen raken. Ze deelt graag haar kennis en ervaring tijdens deze workshop. ‘Je Kind op Voortgezet Onderwijs’ is een inspirerende workshop voor ouders van kinderen in de brugklas die nog zoekende zijn naar een overzichtelijk plan van aanpak. Maar ook voor ouders van oudere kinderen op VO heeft Karin superhandige tips.

De workshop vindt plaats op donderdagavond 20 oktober a.s. Deelname is gratis na aanmelding via de website www.ouderslokaal.nl. Voor meer informatie kun je mailen via info@ouderslokaal.nl.AbcoudeBaambruggeMijdrechtNieuwsVinkeveenWaverveenWilnisgemeente de ronde venenkarin loogmanouders lokaalrtv ronde venenvoortgezet onderwijsworkshop kind op voortgezet onderwijs


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×