Weekend van het Verdedigingserfgoed

Het weekend van 20- en 21 april a.s. is het Weekend van het Verdedigingserfgoed. Het erfgoed van verdedigingslinies en verdedigingswerken is actueler dan ooit. Heden en verleden ontmoeten elkaar tijdens het landelijke Weekend van het Verdedigingserfgoed op 20- en 21 april a.s. Maar liefst 100 locaties verspreid over het land openen dan hun deuren, en bieden meer dan 200 recreatieve en educatieve activiteiten aan. Veel locaties kregen nieuwe bestemmingen, maar het belangrijke verhaal van vrijheid en democratie, blijft doorklinken tijdens boeiende excursies en rondleidingen. In vrije tijd en in vrijheid te bezoeken. In alle locaties schuilt attractie en tevens een belangrijke les voor de toekomst.

In Oekraïne is de noodzaak van het aanleggen van nieuwe verdedigingslinies zeer actueel. In Nederland worden de vele locaties van bijvoorbeeld het UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies, de Oude Hollandse Waterlinie en de Zuiderwaterlinie herbestemd. Historisch perspectief in combinatie met hedendaags gebruik. Atlantikwall-bunkers werden musea en steeds meer Koude-Oorlogerfgoed wordt met de hulp van vrijwilligers opengesteld.

Op 20- en 21 april verenigt al het verdedigingserfgoed van Nederland zich. Om de verhalen te vertellen, de historie te laten herleven en bewustzijn te creëren. Maar ook om te genieten van een kop koffie op een prachtig fort-terras, of van een boeiende rondleiding, of van een voorstelling of om de kinderen te laten ravotten op voormalige verdedigingswallen. Het programma is te vinden op www.forten.nl.

Op alle deelnemende locaties ligt voor de bezoeker het gloednieuwe en gratis FORT! Magazine klaar. In dit eigentijdse jaarmagazine kan men kennismaken met de historie en activiteiten van forten, waterlinies, vestingsteden en bunkers in Nederland. Nummer 11 van het inmiddels grootste erfgoedmagazine van Nederland telt maar liefst 92 pagina’s en verschijnt in een oplage van 50.000.

Van Vlieland tot Maastricht is er van alles te zien en te doen. In diverse vestingsteden – zoals Naarden, Gorinchem, Hulst, Bergen op Zoom, Willemstad, ‘s-Hertogenbosch en Nijmegen – kun je mee met een vestingvaart of wandel je met een gids over de vestingwallen en bastions. Veel forten en bunkers herbergen boeiende musea. In het Nederlands Vestingmuseum Naarden bulderen de kanonnen op de schuttersdag. In het Zandvoorts Museum is de tentoonstelling ‘BUNKERS Het verborgen verleden van Zandvoort’ te zien. Op en rond het landgoed De Haere, even ten zuiden van Olst, is een groot aantal kazematten, bunkers en andere werken van de IJssellinie, waaronder een noodhospitaal, te bezichtigen.

Meer weten over de Hollandse Waterlinies? Ga mee met een excursie op Fort bij Uithoorn, Fort Werk IV, Fort Rijnauwen, Fort Honswijk, Fort Everdingen of Fort Altena. Geniet daarna van koffie en taart of een heerlijke lunch op één van de vele fortterrassen. Op Fort Rijnauwen in Bunnik schuif je zelfs aan voor een bijzonder 5-ganger diner.AlgemeenCultuurDe Ronde VenenEconomieNieuwsRegionieuwe hollandse waterliniestelling van amsterdamunesco werelderfgoedweekend verdedigingserfgoed


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×