Komend weekeinde start fortenseizoen

De Ronde Venen – In het komende Paasweekend van 16 t/m 18 april 2022 start het seizoen van de forten, vestingen, bunkers en waterlinies. Ga op excursie, ontdek wandelend of fietsend het linielandschap, doe een rondleiding, bekijk een expositie of pak een terrasje. Ook alle linie-musea zijn weer geopend. Er is een gevarieerd aanbod voor jong en oud. Bekijk het volledige programma op startfortenseizoen.nl.

Vlak voor de start van het Fortenseizoen rolde het nieuwe FORT! Magazine van de persen. Deze negende editie is voor het eerst kantelbaar. Enerzijds aandacht voor het geheel van forten en linies die ons land rijk is, en anderzijds specifieke aandacht voor het UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies.

Zita Pels, gedeputeerde in de provincie Noord-Holland en siteholder van UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies, nam donderdag 7 jl. april het eerste exemplaar in ontvangst op Fort van Hoofddorp. Zita Pels: “Geweldig, de manier waarop deze editie van het FORT! Magazine het verhaal over het UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies uitlicht en mensen uitnodigt het te bezoeken en ontdekken.”

Het magazine is ontwikkeld door Stichting Liniebreed Ondernemen. Directeur Juke van Niekerk: “Ons verdedigingserfgoed door de eeuwen heen is meer dan de moeite waard. Ik ben heel blij dat we onder andere met FORT! zo veel erfgoedpartners kunnen en mogen ondersteunen om het eigen unieke verhaal van forten en linies te vertellen.”

Deze week wordt maar liefst 60 pagina’s linie-leesplezier in een oplage van 45.000 verspreid over zo’n 500 locaties. Het magazine kan gratis meegenomen worden bij 130 forten, VVV’s, publieksbalie’s van linie-gemeenten of digitaal gelezen worden op www.forten.nl.

Ervaar de unieke flora en fauna én verborgen schatten van het erfgoed tijdens de start van het Fortenseizoen. Leer meer over de waterlinies bij de 3D-tentoonstelling ‘De Hollandse Waterlinies door een andere bril’ in het Visserijmuseum van vesting Woudrichem, of bij de nieuwe expositie ‘Denkend aan Water’ op Slot Loevestein, of bij de buitenexpo Linie van Boven in Gorinchem. Bezoek één van de vele musea, zoals het bezoekerscentrum op Forteiland Pampus, het Nederlands Vestingmuseum in Naarden, het Waterliniemuseum op Fort bij Vechten in Bunnik of het Grebbelinie Bezoekerscentrum op Fort aan de Buursteeg in Renswoude.

De fortterrassen, kantines en restaurants zijn weer open en serveren paaslunches. Op diverse locaties zijn theater- of muziekoptredens, zoals op Fort van Hoofddorp en Fort Vuren. Ga mee met een gids voor een rondleiding, bijvoorbeeld in het Bunkermuseum IJmuiden en Atlantikwall Museum Scheveningen of op Fort bij Spijkerboor en Fort-Waver-Amstel.

Ook vestingsteden bieden vertier, zoals een foodtruckfestival in Gorinchem of de vestingstedenrallyroute in Steenbergen. Kinderen kunnen meedoen aan stoere activiteiten op Forteiland IJmuiden of Fort Pannerden.

Een bezoek aan een fort is de ideale dag uit. Ga je voor een stevige wandeling, een interessante rondleiding, een museumbezoek of plof je liever in een luie stoel op een terras? Met hun weidse terreinen zijn forten en vestingen geweldige plekken om te genieten van de vrijheid en vrije tijd. Kijk op www.forten.nl voor een fort, bunker of vesting in de buurt.

Nederland telt meer dan 10 waterlinies: verdedigingslinies bestaande uit forten, vestingen en bunkers met een ingenieus systeem van dijken en sluizen. Eén daarvan, de Stelling van Amsterdam, is sinds 1996 UNESCO Werelderfgoed. Op 26 juli 2021 heeft het Werelderfgoedcomité de Nieuwe Hollandse Waterlinie hieraan toegevoegd en daarmee vormen ze samen het UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies. Zo’n Werelderfgoed-benoeming is niet niks. Dan sta je in de illustere rij van 1.154 Werelderfgoederen in 167 landen, zoals de piramides van Gizeh in Egypte, Stonehenge in Engeland, het Canal du Midi in Frankrijk en de Chinese muur. Lees meer op www.hollandsewaterlinies.nl.AbcoudeBaambruggeCultuurEconomieGemeenteMijdrechtNieuwsSportVinkeveenWaverveenWilnisCultuurerfgoedfort bij abcoudefort bij uithoornfort botsholfort waver amstelfort! magazinegemeente de ronde venenmilitair erfgoednieuwe hollandse waterliniertv ronde venenstelling van amsterdamstichting liniebreed ondernemenunesco werelderfgoedunesco werelderfgoed hollandse waterlinies


Studio
Rendementsweg 10d
3641 SK Mijdrecht

E-mail
redactie@rtvrondevenen.nl

Telefoon Redactie
0297 - 286004

×